Gülünç Duruma Düşmemek İçin Ne Yapmalıyız?
Gülünç Duruma Düşme Korkusu
Gülünç duruma düşmek ne anlama gelir?
Sosyal fobisi olan kişilerde gülünç duruma düşme korkusu oluşabilir. Sosyal fobisi olan kişiler gülünç duruma düşme, rezil olma korkusu yaşayabilirler. Bununla beraber kaçınma davranışları gelişir. İnsanların gözünde komik duruma düşebilecekleri korkusuyla sınıf içinde bazen bildikleri soruya bile cevap verme eğilimi göstermezler. Bu davranış genellikle öğrenilir.
Örneğin; geçmişte söylediği bir söz nedeniyle garip duruma düşüp utanma yaşayan kişilerde bu çekingenlik oluşabilir. Bir şeyi saçma veya komik hale getiren şey, onun orantısız veya uygunsuz olmasıdır. Bu yüzden resmi durumlarda kendimizi gülünç duruma düşürmek çok kolaydır. Bu durum herkesin en az bir kere deneyimlediği bir durumdur.
Bulmacada gülünç sorusuna matrak veya komik olarak cevaplandırırız.
Gülünç duruma düşme korkusu ne demektir?
İnsanlar topluluk önüne çıkmadan önce heyecanlanabilir. Fakat bu heyecanı çok yoğun yaşaması, kontrol edilememesi veya kişinin performansını engellemesi gibi durumları devamlı yaşarlarsa sosyal fobi veya sosyal anksiyete gibi bozukluklardan bahsedilebilir ve tedavi edilmesi gerekir. Rezil olma düşüncesi ile bu durumu tetikleyebilecek her türlü ortamdan kaçma davranışı sergilenir.
Gülünç durumlar neler olabilir?
Dikkatsiz ve dalgınlığımız sonucunda düştüğümüz durumlardır. Gülünç durumlara eğer sizde gülüyorsanız sorun yoktur eğer başkaları gülüyorsa ve siz bu durumdan rahatsız oluyorsanız gülünç duruma düşülmüş demektir. Örneğin insanlar tarafından yaptığınız bir esprinin anlaşılmaması. İstediğiniz reaksiyonu alamamak sizi utandırır. Toplum içinde karnınızdan garip bir ses gelmesi, sesinizin bir anda garip çıkması sizi utandırabilir. Genellikle ciddi bir yapısı olan insanların gülünç duruma düşmesi daha kolaydır. Kişi her zaman aynı kalıpta duramayabilir. Esnek kişilik özellikleri bu durumu azaltır.
Gülünç duruma düşme korkusu kitabı
Aleix Cabrera’nın yazarı olduğu bu kitapta Nara adında ki bir ejderha kendisini çok beğenir ve herkesin ona hayran olmasını, ondan bahsetmesini ister. Fakat bir yandan da gülünç duruma düşmekten korkar. Bir sabah uyandığında, derisinde beneklerin çıktığını görür. Benekleriyle alay edileceğini düşünerek başkalarından saklamanın çaresini arar. Fakat bu korkunun, üstesinden gelmedikçe onun gelişimini engeller. Bu yolla aslında kişilerden çıkarımda bulunması beklenir.
Gülünç duruma düşmenin ingilizcesi olan ‘make oneself ridiculous’
Gülünç duruma düşmemek için ne yapmalıyız?
Kişiler kendilerini olumsuz yönde etkilemesine izin vermeden olduklarının dışında farklı kıyafetler deneyip dışarı çıkarsa kendilerini biraz daha rahatlamış hissedebilirler. Alışagelmişten dışarı çıkarsa bu onları özgür hissettirir. İnsanlar her zaman doğruyu yapmak zorunda değildir. Burada önemli olan insanlar benlik kavramlarını oluşturmalıdır, kendini gerçekleştirmeleridir.
Ayna karşısında komik suratlar yapabilirler. Birde ‘bazen benimde düşündüğüm’ bir başkası komik duruma düştüğünde ben onun hakkında ne düşünüyorum? Bunun sorgulaması yapılabilir. Benim o anda o kadar utanmamı hissedebilecek kadar karşı tarafta etki bırakmadığımı görünce bu da beni rahatlatıyor. İnsanın kendini o kadar kötü hissetmesine gerek kalmıyor. Fakat bu kişiden kişiye de değişse de genellikle bu korkuyu yaşayanlar karşı tarafta düşündükleri kadar küçülmüyorlar.
Gülünç duruma düşenler etrafında ki kişileri fazla ciddiye alan kendini değersiz gören ya da kendini fazla ciddiye alan kişilerdir. Kendini gülünç hissetmek basit bir utançtan daha fazla bir duygudur. William Shakespeare sözünde dediği gibi; “Bir aptal kendini bilge zanneder, ancak bilge bir adam aptal olduğunu bilir.” Bu yüzden hayatta, bir hata yaptığınızda onu ciddiye alırsanız, çok önemserseniz sadece kendinizi utandırırsınız.
Örneğin, birisi dans etmeyi bilmiyor, edemiyor ama edebiliyormuş gibi davranıyorsa, kendisini gülünç duruma düşürür ve herkesin ona gülmesine neden olur. Aksine, dans edemediğini ve kendi sınırları içerisinde eğlendiğini kabul ederse, bu onu daha cana yakın biri yapar. Yani, birinci durumla diğer arasındaki fark nedir? Aradaki fark; benlik saygısıdır. Yüksek benlik saygısına sahip kişi kendine her zaman gülebilir çünkü kendiyle barışıktır ve olduğu gibi kabul eder. Ayrıca kendi hatalarını hoş görebilir. Fakat kişinin kendine güveni azsa, saçma görünmek veya alay konusu olmak onu utandırıp, canını sıkabilir.
Komik duruma düşmek ile ilgili sözler
Kaplumbağaya dikkat et, ancak kafasını çıkartıp risk aldığında ilerleyebiliyor.
Albert Einstein; ‘’ Delilik aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemektir.’’
Goethe; ‘’ Eğer insanları oldukları gibi kabul edersek onları daha kötü hale sokarız ama onlara karşı olmaları gerektiği gibi davranırsak onları görmek istediğimiz yere getirmiş oluruz.’’
Taş da yumurtanın üstüne düşse, yumurta da taşın üstüne düşse, olan yine yumurtaya olur. Rum Atasözü.
Rüyada komik duruma düşmek
Freud’a göre rüyalarımız bilinçaltımızın yansımasıdır. Hayatımızla bir ilgisi vardır. Kişi eğer bu konuda yoğun bir stres yaşıyorsa rüyasında bunu görebilir. Bu rüya hayatında olmayıp rüyadan sonra bir takım gülünç duruma düşme korkusu gelişebilir. Dolayısıyla, rüyalara bağlı kalınmasının, hayatı ona göre yönlendirilmesinin çok doğru olduğu söylenemez. Belki rüya farklı bir formda hayatımıza dahil olabilir ancak kesinlikle hayatımızda rüya gerçekleşecek diye bir durum yoktur.