Erteleme Hastalığımdan Nasıl Kurtulurum Tedavisi
ERTELEME HASTALIĞI NEDİR?
Bu kişiler genellikle çevreleri tarafından üşengeç, tembel, hantal olarak tanımlanırlar. Kişilerin yapmaları gereken işi yapmamalarının nedeni aslında motivasyon eksikliği ve isteksizliktir. Kişi yapması gereken işi önemsiz bulduğundan sürekli erteleyebilir.
Erteleme davranışı kişinin yapması gereken işleri ertelemesi, proje veya ödevlerini zamanında yetiştirememesi, gitmesi gereken yerlere vaktinde gitmemesi gibi davranışları içerir.
Erteleme hastalığı kişinin yapması gereken bir işi zamanında yapmaması, yetişmesi gereken yere bir türlü yetişememesi gibi uzun süreli devam eden durumları içerir. Kişinin işlerini yapabilecek zamanı, enerjisi ve sıhhati varken bu bireyler işlerini yapmaktan kaçarlar ve sürekli ertelerler. Bu durum zamanla sosyal ilişkilerinde bozulmaya, iş veya okul hayatında performans düşüklüğüne neden olur. Bunun sonucunda bireylerde özgüven düşüklüğü, yetersizlik gibi problemler oluşabilir.
ERTELEME DAVRANIŞI NE ZAMAN HASTALIĞA DÖNÜŞÜR?
Günlük hayatta kişinin sosyal ilişkilerinin bozulmasına ve mesleki-okul başarısında düşmelere yol açıyorsa,
Erteleme davranışı uzun bir süredir devam ediyorsa ve kişi her davranışını ertelemeye başlamışsa bu davranış hastalığa dönüşmüştür diyebiliriz.
ERTELEME HASTALIĞI HANGİ YAŞ GRUPLARINDA VE CİNSİYETTE GÖZLEMLENİR?
Erteleme hastalığı her yaş grubunda ve her cinsiyette görülür. Burada kişinin yaşı ve cinsiyetinin büyük bir önemi yoktur.
ERTELEME HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Erteleme hastalığına sahip bireyler yapması gereken işlerini, ödevlerini sürekli olarak ertelerler.
İşlerini yapmak için belli bir saat belirlerler ancak o saat geldiğinde araya başka bir iş sıkıştırırlar ve yapmaları gereken işi yapamazlar.
Çok kısıtlı bir zamanda işlerini yaparlar ve bu da üstünkörü, özensiz olur.
Bir süre sonra bu davranışları alışkanlık haline dönüşür ve kronik erteleme davranışı görülebilir.
Diyete başlama, spora başlama, işe başvurma, derse veya toplantıya yetişme gibi konularda ya sürekli ertelerler ya da geç kalırlar.
Kişinin bu davranışları bir süre sonra etrafında bulunan kişiler tarafından tepki gösterilmesine ve sosyal ilişkilerinin bozulmasına yol açabilir.
İş veya okul hayatında başarı ve performans düşüklüğüne yol açabilir.
ERTELEME DAVRANIŞININ NEDENLERİ NELERDİR?
Erteleme davranışının nedenleri;
- Motivasyon veya ilgi eksikliği
- Zaman yönetimi problemleri
- Mükemmeliyetçilik
- Başarısız olma kaygısı
- İş seçimindeki yanlışlıklar
- Bilgi eksikliği
- Bir işi tamamlayamama kaygısı
ERTELEME HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Erteleme hastalığının tedavisi doğru bir yol haritası çizilerek aşılır.
Erteleme davranışı ölçeği bulunmaktadır ve bunu kendinize yapabilirsiniz. Bir uzmanla birlikte bu ölçeği yapmanız da gerekebilir.
Erteleme hastalığına çözüm olarak ilk başta bu durumun bir hastalık olduğunu kabul etmeli ve geçiştirmemelisiniz.
Sonrasında erteleme davranışınıza neden olan etmenleri bir kağıda not alabilirsiniz. Bu davranışınıza neden olan nesneler varsa onları ortadan kaldırmalısınız.
Dikkatinizi dağıtacak ve konsantrasyonunuzu azaltacak etmenler kaldırıldıktan sonra yapmanız gereken işi bölümlere ayırıp, belirlediğiniz zaman içinde bu işleri tamamlamanız gerekmektedir.
Etkili bir zaman yönetimi ve iyi bir planlama sonucunda kişinin koyduğu kurallara uymasıyla başlayan tedavi sürecinde kararlılık çok önemlidir.
Erteleme hastalığının tedavisi kişinin kafasında başlar ve bu durum sağlanamıyorsa bir psikolog, uzmandan yardım almanız gerekmektedir.
Erteleme hastalığında zaman yönetimi problemi aşılması gereken bir sorundur. Bu sorun aşıldığında kişi yaptığı planlara uygulamaya başlayabilecek ve bu da kişiye motivasyon sağlayacaktır.
Kişinin yapması gereken işleri önem sırasına göre sıralamak ve uygun süre içerisinde işi tamamlamak, kişinin mükemmeliyetçilik ve başarı duygusunu pozitif yönde pekiştirir. Bu durum kişinin kendine olan güvenini ve işlerini bitirmeye yönelik motivasyonunu artırır.
ERTELEME HASTALIĞINI NASIL YENEBİLİRİM?
Öncelikle kişinin işlerini ertelemeye sebep olan durumun üzerine gitmesi ve bu durumla yüzleşmesi iyi bir başlangıçtır.
Kişinin işinin ertelenmesine sebep olan bilgisayar, televizyon, telefon ve tablet gibi konsantrasyon bozucu teknolojik aletleri yapacağı işe başlamadan önce ortadan kaldırması veya kapatması gerekebilir.
Kişinin zamanı iyi yönetmek için çabalaması ve bu konuda gerekiyorsa bir uzmandan destek alması gerekmektedir.
Yapacağı işin önceden programlanması erteleme hastalığı ile başa çıkma konusunda kişiye yardımcı olur.
ERTELEME HASTALIĞI İÇİN BİR UZMANLA GÖRÜŞMELİ MİYİM?
Eğer erteleme davranışınız günlük hayatınızı etkiliyor ve bu durumdan bir türlü kurtulamiyorsanız bir klinik psikologdan destek almanız gerekebilir.
Bu davranışınız yaşadığınız belirli bir olaydan sonra ortaya çıkmışsa (örneğin bir yakının kaybı, depresyon vb) mutlaka bir uzmana görünmeniz gerekmektedir çünkü öncelikle bu probleminizin çözülmesi gerekmektedir.