7 Kas 2020

Bonzai Bağımlılığı ve Jamaika Arasındaki Fark Var mı?

BONZAİ-JAMAİKA BAĞIMLILIĞI

Bonzai Nedir? Kimler Kullanır?

“Sentetik esrar”, “Saf THC”, “Jamaikan”, “Spice”, “Spice Gold”, “Jamaika/Gold”, “Spice Silver”, ‘’Genie’’, “Kronic” ve “K2” şeklinde çeşitli adlandırmaları olan bonzai bir çeşit sentetik uyuşturucu maddedir. Bitkisel ve dolayısıyla doğal bir madde gibi sunulsa da, aslında üzerine kimyasal madde püskürtülmüş bir maddedir. Bağımlılık yapma oranı esrardan daha yüksektir ve vücut üzerinde daha sert, zararlı etkileri vardır. Sonuç olarak, içinde ne olduğu belli olmayan bir uyuşturucudur. ABD’de K2, Avrupa’da Spice, Türkiye’de Bonzai ya da Jamaika olarak adlandırılmıştır.

Avrupa, Amerika ve Japonya’da internet üzerinden kolayla ulaşılabilir bir uyuşturucudur. Bu bölgelerde maddenin satışını legalleştirmek için “tüketim amaçlı değildir” ibaresi ile tütsü ya da bitki yetiştirme karışımı olarak satılmaktadır. Diğer uyuşturucu maddelere göre oldukça ucuz ve ulaşılabilir olması kullanımının bu kadar yaygın olmasının temel sebebidir.

Satıcılar, alıcıları ikna etmek için maddenin tamamen bitkisel olduğunu, esrara benzediğini söylerler ve kimyasal olduğunu saklarlar. İçerisinde ne olduğu belli olmadığı ve içeriği de sürekli değiştiği için kimyasal analizi ve tespiti oldukça zordur. Tespiti zor olduğu için düzenli idrar testi gerektiren denetimli serbestlik, ehliyet, adli tıp gibi durumlarda bonzai kullanımı yaygındır. Bonzainin etki süresi değişen kimyasal içeriğinden dolayı tam olarak bilinmese de sıklıkla 8 saattir ancak 24 saati geçtiği de bildirilmiştir.

Tüm dünyada olduğu gibi, bir dönem bizim ülkemizde de satışı serbest olan bir maddeydi. 2011 yılında Bonzai de yasaklı maddeler sınıfına alındı.

Madde kullanımı genellikle ergenlik çağında başlar. Gençler arasında kullanımı çok yaygındır. Ergenlik ve gençlik, hayatımızın çalkantılı ve belki de duyguların en yoğun olarak tecrübe edildiği bir dönemdir. Ergenlerin ve gençlerin madde kullanımına başlamasındaki temel sebep yaşadıkları olumsuz duyguları, kaygıları dindirmektir. Merak, özenti ve haz arayışı madde kullanımına başlamadaki önemli sebeplerdir. Her şeyi ailesi tarafından yönlendirilen, kontrol edilen gençlerde bağımlı kişilik yapısı sıklıkla gelişebilir.

Bonzai bağımlılığı ülkemizde son zamanlarda oldukça dikkat çeken bir konu olmuştur. Çoğumuz ana haber bültenlerinde sıklıkla bonzai bağımlılarının yerde bilincini kaybetmiş bir şekilde yattığı, anlamsızca bağırdığı, spazm geçirdiği, ambulansa taşındığı görüntüleri görmüşüzdür.

 

Bonzai Nasıl Kullanılır?

Sıklıkla esrar gibi sigara şeklinde tüketilir. Toz ve sıvı hali de bulunur. Kova yöntemiyle de kullanımı oldukça yaygındır.

 

Bonzainin Etkileri Nelerdir?

Bonzai, kullanan kişide bir çok olumsuz etkiye sebep olur. Panik atak, kalp çarpıntısı, iştahta azalma, mide bulantısı, kusma, konuşmada güçlük çekme, unutkanlık en yaygın görülen etkilerdir. Acil tıbbi tedavi gerektirebilecek ciddi etkileri vardır. Ayrıca kişiyi gerçeklikten kopardığı, delirme hissi, şizofreniyi taklit eden aşırı hezeyanlar oluşturduğu, halüsinasyon görmeye sebep olduğu için kişinin kendisine zarar verme olasılığını arttırır. Ölüme yol açabilir. Bonzai kullanımı sonrası intihar vakalarında artış görülmektedir. Uzun dönem kullanımı psikoz riski ile ilişkilendirilmiştir. Bonzai yapımında kullanılan kimyasallar kalp spazmlarına, zehirlenmelere sebep olacak maddeler olabilir. İçeriğindeki çoğu madde tanımlanamamıştır. Aynı zamanda içeriğindeki kimyasallar bilinmediğinden, bulguları da farklı farklı olabilir.

Kişi madde alarak kendisini ödüllendirmiş olur, bu da beyinde fazladan dopamin salgılanmasına sebebiyet verir. Hayatımızda doğal olarak gerçekleşen olumlu olaylardan sonra beynimizdeki ödül merkezleri normalde de aktiftir ancak bu madde kullanımı sonrasında bu merkezler çok daha fazla ve hızlı bir şekilde uyarılmış olur. Oysa ki gerçek hayatta elde ettiğimiz ödüller yavaş bir şekilde gerçekleşir ve harcanan belirli bir emek sonrasında elde edilir.

 

Bonzai ve Jamaika Nasıl Bırakılır?

Bonzai Bağımlılığından Nasıl Kurtulunur? Jamaika Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir? Öncelikle kişinin bonzai kullanmayı bırakma konusunda kesinlikle kararlı olmalıdır. Göreceli olarak az kullanmak, azaltarak bırakmak gibi yöntemler hiçbir işe yaramamaktadır. Kişinin hayattan beklentilerini gözden geçirmesi gerekmektedir. Haz alma üzerine kurulu bir hayat görüşü kişiyi madde kullanımı gibi aşırı ve tehlikeli davranışlara iter. Arkadaş çevresi madde kullanımını bırakmada son derece etkilidir.

Kişinin çevresinde madde kullananlar varsa onlarla ilişkisini kesmelidir. Kesinlikle profesyonel yardım alınması önerilir çünkü kişi madde almadığında yoksunluk çekecektir. Yoksunluk sendromunun hafifletilmesi için psikolog, psikiyatr ya da bağımlılık konusunda uzmanlaşmış sağlık görevlilerinden yardım alınmalıdır hatta gerekirse hastanede gözetim altında yatılmalıdır. Bunun yanı sıra kişinin hayat görüşünü, kendisi ve yaşam hakkındaki olumsuz düşüncelerini değiştirmek için terapi alması elzemdir.

 

 

Yorum yapmak ister misiniz?